0-3 uger
Hvalpene fødes blinde og døve og først når de er 10-14 dage åbnes øjnene og derefter ørerne. Selv når de har fået øjne, er synet meget begrænset. Det betyder ikke, at de ikke sanser verden omkring sig. Hvalpe har ligesom menneskebørn brug for stimulation for at udvikles bedst muligt. Selv helt unge hvalpe kan med fordel stimuleres, så hvalpen senere i livet er mere robust psykisk og bedre kan håndtere stress.
Fra hvalpen er 3 dage til den er 21 dage gennemgår den derfor et lille program kaldet biosensor program. Det går ud på at man stille og roligt berører hvalpen mellem tæerne med en vatpind, holder den lodret med hovedet opad, holder den lodret med hovedet nedad, holder den med ryggen nedad og endelig sætter den på en fugtig, kold klud. Hver øvelse varer 3-5 sekunder og gentages 1 gang dagligt. Du kan læse mere om biosensorprogrammet her.
Ellers er der roligt i hvalpekassen. Hvalpene har travlt med at vokse, og det er utrolig så meget tid man kan bruge på bare at sidde og se på dem. Det er spændende at følge med i deres udvikling.
3-6 uger
Hvalpene begynder at lære at gå, og efterhånden opdager de hinanden og begynder at lege. De kan nu knurre og bjæffe og begynder at få fast føde. Hvalpene må nu få besøg. I starten er det voksne og store børn, og i slutningen af denne periode kommer der også mindre børn på besøg. Hvalpekassen er nu for lille til deres udfoldelser, så de kommer ud på gulvet og nu møder de også husstandens øvrige hunde. De oplever støvsugeren og gulvmoppen og alt hvad vi ellers kan finde på at udsætte dem for.
Hver dag kommer hvalpene op på bordet, hvor de lærer at være i hænder. De får klippet negle efter behov og får ormekur. Det er også i denne periode de får deres første klipning og bad.
Fra de er 4,5 uger gamle bliver de introduceret for klikkeren. De lærer at et klik betyder en godbid, og lige så langsomt lærer de også, at en bestemt adfærd kan udløse klikket. Hver hvalp “trænes” 1-2 minutter dagligt i begyndelsen, og det øges gradvist til 5 min. Vi træner udelukkende kontakt (hvalpen skal se op på mig) og touch (hvalpen skal berøre en targetstav med en lille bold på spidsen). Det er nemme øvelser og derfor oplever hvalpen stor succes, og vil gerne gentage øvelsen. Det skal nemlig være sjovt at have med mennesker at gøre.
Ofte vil de begynde at komme udendørs i denne periode, lidt afhængig af vejret.
6-8 uger
I denne periode er der fuld fart på hvalpene. Deres legeplads bliver udvidet både i størrelse og i omfanget af udfordringer. De får bl.a. en sandkasse med bolde, en gyngende plade og en legetunnel. Alt hvad vi kan finde på, som stimulerer ved berøring, lyd, lugt og smag, bliver taget i brug.
Hvis det ikke allerede er sket, begynder de nu at komme udendørs, og de kommer med ud af huset både sammen og hver for sig. Så vidt det overhovedet er muligt, kommer de på besøg på et plejehjem, i en SFO og på arbejdspladsen. De kommer selvfølgelig også til sundhedstjek og vaccination hos dyrlægen. Når hvalpen forlader kennelen har den kørt bil adskillige gange, den har mødt mange forskellige mennesker og hunde, den har hilst på hønsene, og hvis du ikke bor for langt væk, har den været på besøg i sit nye hjem.
Efter 8 uger
Når hvalpen er 8 uger, er den som regel klar til at flytte hjemmefra. Når hvalpen flytter hjem til dig, skal du fortsætte med at socialisere den. Den vigtigste tid i en hunds liv er fra 3 til ca 16 ugers alderen. Det er i den periode, den er mest modtagelig for indtryk, og derfor bedst kan præges. Det hvalpen har lært i den periode glemmer den aldrig, så det er nu, du skal lære den, at verden er et sjovt sted at være.
Det er et stort arbejde at socialisere en hvalp, og det kan ikke gøres om. Derfor er det også et krav, hvis du køber en hvalp her, at du deltager på et hvalpehold, så hurtigt som muligt, efter at du har fået hvalpen hjem. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at fortsætte socialiseringen, så hvalpen lærer at begå sig blandt mennesker og andre hunde. Er det din første hund, kan du også have brug for tips og tricks til at lære din hund alt det, den skal kunne.
Nogle hvalpe bliver boende i kennelen lidt længere af den ene eller den anden grund. De hvalpe, der flytter senere, fortsætter med at blive socialiseret, så den vigtige tid frem til 16 ugers alderen ikke bliver spildt.